Schilderijen Restauratie
Schilderijen Restauratie Maastricht - Voor particulieren en bedrijven in een klein en professioneel atelier in Maastricht
15672
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15672,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
 

Schilderijen Restauratie

Ijff-Restauratie-Werkzaamheden

Vernisafname, scheuren hechten, gaatjes vullen, retoucheren en vernissen; dit zijn enkele voorbeelden van de werkzaamheden die ik verricht tijdens een schilderij restauratie, afhankelijk van wat er nodig is bij het betreffende schilderij.

 

Het schilderij wordt onderzocht met de microscoop, zodat alles goed in kaart kan worden gebracht. Ik werk zoveel mogelijk terughoudend, dat houdt in dat ik probeer de structuur en opbouw van het schilderij zo veel mogelijk intact te houden.

 

Ook zijn er conserverende werkzaamheden die worden uitgevoerd; bijvoorbeeld het aanbrengen van een achterkant-bescherming bij een doek zodat het beter is beschermd tegen stoten, stof en tegen plotselinge veranderingen in luchtdruk en luchtvochtigheid. Ik geef geen waardebepalingen, wel kan ik een doorverwijzing naar een taxateur geven.

Enkele werkzaamheden

Oppervlaktevuil verwijderen

Door vuil ontstaat er een grijzige laag op het schilderij, soms ook een gele laag als gevolg van nicotine. Dit verstoort een goed zicht op de voorstelling en deze laag kan verwijderd worden.

 

.   

Vernisafname

Een vernislaag verzadigt de verflaag, waardoor kleuren meer diepte krijgen. Daarnaast is het ook een beschermlaag. Vaak vergeelt een vernislaag door veroudering; een witte verflaag wordt geel van kleur en blauwe kleuren worden groenig. De vergeelde vernislaag moet worden verwijderd en een nieuwe wordt aangebracht, hierdoor komen de kleuren weer te voorschijn en is de dieptewerking weer te zien zoals deze is bedoeld door de schilder.

Ijff Restauratie - Werkzaamheden - vernisafname

       

Beschadiging van een doek

Bij hoekplooien of andere bobbels wordt het doek weer op spanning gebracht en bij een scheur in een doek worden de draden voor zover mogelijk in elkaar gevlochten en verstevigd met behulp van de microscoop. In sommige gevallen moet een doek op een nieuw spieraam worden aangebracht. Vullingen worden aangebracht en geretoucheerd, zodat de beschadigingen niet meer zichtbaar zijn.

Verwijderen van verkleurde retouches en andere beschadigingen

In het verleden werden bij restauraties vaak overschilderingen aangebracht, deze hebben de neiging om na verloop van tijd donkerder van kleur te worden dan de originele verflaag. Deze kunnen verwijderd worden (niet altijd). Er kunnen ook andere storende beschadigingen voorkomen, zoals hieronder is te zien waar een snor is getekend met ballpoint, deze is op de foto ernaast verwijderd.

Vernissen

Een nieuwe vernislaag wordt aangebracht, de kleuren krijgen verzadiging en de dieptewerking is weer goed te zien. Deze nieuwe laag kan in de toekomst makkelijk verwijderd worden, doordat de materialen reversibel zijn.

Ijff Restauratie - Werkzaamheden - vernissen
Wenst u meer informatie, neem dan contact op